De laatste weken verschijnen er steeds meer berichten over het Woonreferendum van Rotterdam in de media. Voor dit referendum hebben de inwoners van Rotterdam allemaal een stembiljet onlangs in hun bus gekregen. Op 30 november moet dan blijken wat de Rotterdammers ervan vinden.
Op hoofdlijn zijn de politieke partijen in onze stad het wel eens, maar op één punt niet, en dat is om in de komende jaren duizenden goedkope woningen te slopen en er duurdere voor terug te bouwen. De oppositie in de Rotterdams Raad verzet zich hier tegen, maar de coalitie willen daarmee de wijken mee in balans brengen. Vraag is alleen blijft er dan nog genoeg voorraad over in de komende jaren voor die mensen die nu nog in een goedkope huurhuis wonen, en die misschien gesloopt gaat worden? Wachtlijsten worden langer vrezen de tegenstanders, waar nu al van bekend is dat men 4 tot 8 jaar op een wachtlijst staat voor een woning in Rotterdam! Is er straks bijvoorbeeld nog wel genoeg aanbod voor jongeren die ook in deze stad willen wonen, en blijft het betaalbaar?
De tegenstanders van de Woonvisie van dit college wijzen op het feit om te gaan bouwen op de nu braakliggende terreinen zoals bijvoorbeeld in IJsselmonde. In de wijken Groenehagen, Hordijkerveld, en Lombardijen is jaren geleden gesloopt voor nieuwbouw, maar tot nu toe is daar niets van terecht gekomen. Men vraagt zich ook af waarom daar nu dus nog steeds niet gebouwd wordt?
Op 30 november mogen de Rotterdammers zich uitspreken. De uitslag van een stedelijk raadgevend referendum is pas geldig als 30% van de kiesgerechtigde Rotterdammers hun stem uitbrengen. De uitslag wordt officieel bekend gemaakt 2 dagen na het referendum, op 2 december.
Wat moet de raad of het college doen met de uitslag? Het Woonreferendum is raadgevend en daarmee een advies aan de gemeenteraad. Dit is niet bindend, maar meerderheid van de gemeenteraad heeft uitgesproken bij een geldige uitslag de keuze van de Rotterdammers te volgen. We weten we pas definitief op 15 december of de Woonvisie verworpen wordt, wanneer de gemeenteraad definitief over het document besluit. Waarna het college aan de slag moet om een nieuwe Woonvisie te schrijven.