De energie moet steeds vaker komen uit duurzamere bronnen! Opgewekt d.m.v. zonnepanelen of windmolens die de laatste jaren steeds vaker gebruikt worden.
Zonnepanelen zijn relatief makkelijk te plaatsen op daken van huizen, maar de windmolens zijn vaak het onderwerp van gesprek als deze geplaatst moeten worden. Iedereen is voor duurzame energie maar veelal “not in my backyard”.
Dat ondervonden ook bewoners in de woonwijk ‘Waterside’ in Oud IJsselmonde twee jaar geleden. Zij hebben nooit kunnen reageren, en zo stond de windmolen met een totale hoogte 150 meter, en met een capaciteit opbrengst van 3 Megawat al te draaien begin september 2016!
Hoewel deze windmolen dan wel op Capelse zijde staat, verpestte deze volgens de Vve Waterside wel hun uitzicht. Nooit info over ontvangen dat deze pal voor hun neus geplaatst zou worden, en de gebiedscommissie van IJsselmonde moest het antwoordt ook schuldig blijven dat zij niets van de komst afwist. Overigens zijn er in die tussenliggende tijd tot nu toe geen klachten van geluidoverlast geweest van die windmolen! Toch wil dat niet zeggen dat er overlast wordt ondervonden bij de Waterside.
Inmiddels heeft de Provincie Zuid Holland in de regio Rotterdam weer locaties aangewezen voor windmolens. Een aantal komen te staan op het industrieterrein ‘de Stormpolder’ in de gemeente Krimpen aan de IJssel. Locatie, is dus het zuidelijkste gebied van deze gemeente, welke gelegen is aan de Maas. Nu meer in de oostelijke richting van Bolnes, waar de Regenboogkade op Rotterdams gebied ook nog deel van uitmaakt!
Wederom krijgen de bewoners dus te maken aan de zuidkant van de Maas met windmolens. In hoeverre zij daar last van hebben is nog maar de vraag? Ditmaal kunnen zij tot het eind van deze maand wel de plannen inzien en eventueel bezwaar maken. Daarvoor heeft de gemeente Krimpen aan de IJssel een beleidskader voor windenergie opgesteld. Dit is de laatste stap voor het definitief vaststellen van het kader.