Watergangen in Beverwaard worden geïnspecteerd met drone

Dinsdagochtend een blauwe bedrijfsbus rijdt op de grens met Beverwaard en Oud IJsselmonde voorbij. Niet veel later laten twee mannen een geel vaartuig aan een kabel in de nabijgelegen sloot zakken. Twee lampen gaan aan, en het vaartuig verdwijnt onderwater richting de bodem.

Het blijkt te gaan om twee werknemers van het bedrijf h2o drones uit Friesland. Zij inspecteren voor gemeenten en waterschappen rioleringen en watergangen, ook wel duikers genoemd, op onregelmatigheden. De inspectie met een waterdrone is uitermate geschikt voor dit karwei. Vandaag werden de watergangen aan het Roelantpad geïnspecteerd.

De drone, die dus het water ingaat, is verbonden met een lange signaalkabel naar een laptop in de bedrijfsbus. De drone vaart de watergang in die onder de weg doorloopt, en geeft de beelden direct op een laptopscherm weer van de toestand van deze watergang.

In een handomdraai kan staat zowel van de onderzijde alsmede de bovenzijde hiermee gezien worden. Verstoppingen of in slecht staat verkerende watergangen kunnen zo makkelijk worden opgespoord. Voorheen was dat eigenlijk (bijna) niet mogelijk. Een duiker zou nooit in de watergang passen, zeker hier aan het Roelantpad.

Het aflezen van deze beelden is eigenlijk niet zo moeilijk! De bewegende delen dat zijn vissen, wordt gemeld. Toch zit er ook nog een kleine tak vast in de watergang, die kan misschien voor problemen gaan zorgen in de toekomst?

Nadat de staat van de riolering of watergang is gescand, welke een nummer heeft, worden de gegevens opgeslagen, en verstuurd naar de belanghebbende organisatie die de opdrachtgever is. Op deze wijze is het beheren een stuk makkelijker en sneller? Het is wel een tijdrovend klus. Af en toe krijgt de onderwaterdrone ook te maken met vastzittende waterplanten in de besturingspropellers. Die moet verwijdert worden voor een optimale duiksessie.