Verliest de Beverwaard haar enige pinautomaat die zij nu nog heeft? Deze is nu gevestigd aan de Rhijnauwensingel! In mei 2013 werd hier nog een plofkraak gepleegd. Door de stijging van die plofkraken en het afnemen van de pintransacties de laatste jaren hebben de banken doen besluiten om pinautomaten al weg te halen . Lees hieronder het artikel van het NRC!
Banken sluiten pinautomaten door toename in plofkraken
Het netwerk van geldautomaten ondergaat de komende jaren een flinke verandering. De automaten van ABN Amro, Rabobank en ING verliezen hun merk en moeten rond eind 2020 neutraal zijn – vanaf dat moment beheerd door het bedrijf Geldservice Nederland (GSN). Maar één keer per etmaal kunnen pinnen bij een andere bank, is dan verleden tijd. Daar tegenover staat dat een kwart van de pinautomaten uit het straatbeeld verdwijnt.
De drie grote banken en GSN hebben dit dinsdag in een onderlinge overeenkomst afgesproken. De eerste aanpassingen worden vanaf volgend najaar doorgevoerd. Er zijn op dit moment zo’n achtduizend pinautomaten in het straatbeeld, waarvan de meerderheid in handen is van ING, de Rabobank en in mindere mate ABN Amro. Ook andere banken kunnen zich aansluiten bij de samenwerking.
Minder pintransacties, maar stijging plofkraken
Voor de banken is de wijziging vooral gunstig vanwege de kosten die pinautomaten nog met zich meebrengen. Jaarlijks neemt het aantal transacties bij banken met 6 tot 10 procent af, omdat bij veel winkels en horeca gepind kan worden.
De wijziging moet ook zorgen voor een afname van het aantal plofkraken. In mei maakten Rabobank en ING bekend een flink aantal pinautomaten te sluiten vanwege het toegenomen aantal diefstallen waarbij explosieven worden gebruikt. Toen was er ook al sprake van overleg tussen de banken en GSN.
Een woordvoerder van GSN bevestigt dat er bij sommige automaten misschien meer geld bij moet komen, als het merk van de automaat verdwijnt. Er kunnen dan immers rekeninghouders van elke bank meerdere malen per dag geld opnemen.
Bron: NRC