Stichting Bomenridders zijn kaalslag in IJsselmonde beu

 

Park Twee Heuvels
Park Twee Heuvels

IJsselmonde is een groene deelgemeente en het valt niet te ontkennen dat dit ook zo moet blijven. Volgens de Stichting Bomenridders vindt er nu een kaalslag plaats in het park aan de Twee Heuvels, en doen aangifte van illegale kap van bomen, maar ook van bosschages. De mening is toegedaan van de Bomenridders dat bosschages daar ook onder vallen.

De regels worden door deelgemeentebestuurders blijkbaar graag anders geïnterpreteerd, volgens de Bomenridders. Zij beloofden ons dat we bij ingrijpende werkzaamheden in parken vooraf betrokken zouden gaan worden bij de planvorming. Het is wederom: ja zeggen, nee doen. De maat is nu vol. Wij willen niet meer om de tuin geleid worden. Ook andere deelgemeenten volgende APV niet, waardoor telkens weer grote stukken groen verdwijnen zonder dat daar vooraf over is gepubliceerd. Zowel burgers als Stichting de Bomenridders krijgen op deze manier nooit de mogelijkheid het kap-beleid te laten toetsen door middel van een bezwaarprocedure. Daarom hebben we nu aangifte gedaan van illegale kap in park de Twee Heuvels. Portefeuillehouder W. Boonzaaijer heeft inmiddels toegegeven dat er kapvergunningplichtige bomen omgezaagd zijn (zie onder). Door de zaak voor de rechter te brengen zou voor eens en altijd glashelder moeten worden voor alle Rotterdamse deelgemeenten dat ook voor bos-plantsoen een vergunningsplicht geldt.

Toen wij constateerden dat er mogelijk kapvergunningplichtige bomen gekapt waren, hebben we de rooiwerkzaamheden stil laten leggen, aldus Boonzaaijer. De deelgemeente heeft namelijk geen opdracht gegeven om kapvergunningplichtige bomen te rooien. Vervolgens zijn we op een rijtje gaan zetten wat er gebeurd is, en of dit gezien de APV wel kon. Circa 6 bomen aan de ingang van het park, bij de Kreekkade hadden alleen met een verleende vergunning gekapt mogen worden. Hier is dus iets misgegaan.

Het is niet de eerste keer dat de gemeente de fout in gaat, want kort geleden werden er voor de brandweerkazerne aan de Groene Tuin ook al bomen gekapt zonder vergunning. Saillant detail was dat dit door de brandweer zelf gedaan was. Vreemd, want deze instantie werkt dagelijks met vergunningen, en zij hadden beter moeten weten. Ook aan het Gronsvelderf in de Beverwaard ging in een openbaar terrein van de gemeente een boom tegen de vlakte. Tot op de dag van vandaag is de vergunning nog niet afgegeven of ooit gepubliceerd in welke vorm dan ook. Meestal worden deze aangekondigd in een, huis aan huis krant, of op de deelgemeente website.

Ook op het gebied van verkeersbesluiten in de deelgemeente valt het e.e.a. aan op te merken. Zo werd er aan de Herenoord de verkeerssituatie verandert. Op zich niet zo’n probleem, maar dit verkeersbesluit is tot op heden ook onvindbaar. Bewoners werden daardoor onaangenaam verrast, en dus niet gekend in deze. Uiteindelijk blijkt de maatregel ten dele voor de oplossing te zorgen. Het Oud IJsselmondsehoofd kreeg een zwemverbod via een APV. Ook hier is het verkeersbesluit tot op heden niet van gepubliceerd. Zelfs de verantwoordelijke afdeling m.b.t. het plaatsen van het verkeersbord wist van niets.

Zo langzamerhand vraag men zich af wat hier aan de hand is in IJsselmonde. Komt het in andere deelgemeentes ook voor? Of heeft de kaalslag in de ambtelijke molen van de gemeente zijn weerslag op het kapvergunningen beleid, maar ook op die van de verkeersbesluiten?

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.