Deel IJsselmondseplein gereed gemaakt voor planten van bomen, foto’s Arnoud Verhey
De gemeente plant 100 nieuwe bomen op het IJsselmondseplein. Deze winter worden de eerste geplant. De werkzaamheden hiervoor zijn half oktober begonnen. Rijkswaterstaat plant rond het plein 52 nieuwe bomen, maar pas in de winter van volgend jaar.
Het IJsselmondseplein is in 1960 ontworpen als oeververbinding over de Nieuwe Maas. Rondom het plein werden vanaf 1970 grote groepen paardenkastanjes geplant. Deze bomensoort heeft echter een probleem. Ze hebben last van een bacterie die de kastanjebloedingsziekte veroorzaakt. De bomen krijgen bruinrode vlekken en ‘bloeden’ donker vocht Hierdoor sterft de bast af en soms ook de hele boom.
Is een boom dood of bijna dood, dan kapt de gemeente deze. Dit doen we omdat deze bomen gevaar kunnen opleveren voor voorbijgangers en het verkeer. Bijvoorbeeld door afbrekende takken of omdat de hele boom omvalt.
Veel soorten
Een deel van de paardenkastanjes op het IJsselmondseplein heeft de bacterie. De gemeente kapt alleen de ernstig ziek en onveilige bomen. Omdat er nog geen behandeling bestaat, plant de gemeente op het IJsselmondseplein geen paardenkastanjes terug. In plaats daarvan planten we er een groot aantal verschillende soorten.
Op dit moment staan niet overal op het plein al bomen. Ook op deze plekken plant de gemeente nieuwe bomen. De gezonde kastanjes blijven staan.
Indian Summer
Bij het uitkiezen van de soorten bomen is de gemeente uitgegaan van het thema ‘Indian Summer’. Dit betekent dat de bladeren van de verschillende boomsoorten die hier komen, in het najaar verschillende kleuren hebben. Dit zorgt voor een mooi en afwisselend beeld. In totaal komen er 22 soorten bomen te staan, zoals eiken, beuken en lindes. Een bijkomend voordeel van de grote hoeveelheid verschillende bomen is dat ze minder vatbaar zijn voor plagen.
Lichtmasten
Op het IJsselmondseplein stonden in het verleden grote lichtmasten. Deze zijn verwijderd voor de aanleg van de tweede Brienenoordbrug. De gemeente markeert de plekken waar de masten stonden, door een aantal bomen in een te planten in het hart van het plein.
Veel variatie
De gemeente plant niet alleen bomen op het IJsselmondseplein. Er komen ook kruiden en bollenmengsels voor een betere biodiversiteit. Meer insecten en vogels vinden hierdoor straks meer voedsel of woonplek.
Werkzaamheden van start
De gemeente is al begonnen met de eerste werkzaamheden. De grond op het IJsselmondseplein is vrij ‘arm’. Dat betekent dat er weinig voedingsstoffen voor bomen inzitten. Tijdens de eerste werkzaamheden maken we de bodem geschikt voor de bomen. Het planten van de bomen volgt daarna.
Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat bezit ook stukken grond op het IJsselmondseplein. Zij gaan hierop ook meerdere nieuwe bomen planten. Ze hebben met de gemeente afgesproken welke soorten ze planten zodat ze binnen het gemeentelijk thema Indian Summer passen. Omdat de nieuwe bomen van Rijkswaterstaat op locaties langs drukke wegen staan, hebben zij meer voorbereidingstijd nodig.
Meer informatie over bomen in Rotterdam vindt u op www.rotterdam.nl/bomen.
Bron: Gemeente Rotterdam, foto’s Arnoud Verhey