Volgens Leefbaar Rotterdam moeten er meer AED apparatuur komen in onze stad. Hiermee kunnen levens gered worden bij een hartstilstand. Aanleiding was de noodkreet van bewoners van een 55+ complex in Zevenkamp.
Volgens de bewoners van dit complex had onlangs een vrouw gered kunnen worden als er een AED (Automatische Externe Defibrillator) aanwezig was geweest! Leefbaar Rotterdam wil daarom een sluitend netwerk in Rotterdam hebben, en dat vergt een hele organisatie ook qua financiën. Een vol automatische AED kost al gauw tussen de duizend en vijftienhonderd euro. Daarnaast moet er mensen aanwezig zijn die met een AED om kunnen gaan of reanimatie kunnen toepassen!
Voor de meeste bedrijven is het aanwezig hebben van een AED nog geen keiharde verplichting. Toch is het vanuit de ARBO-wet een verplichting dat de werkgever zorgt voor de veiligheid en welzijn van de werknemers en de bezoekers. Vanuit dat perspectief is het aanschaffen van een AED een logische investering. Bedrijven en instellingen met een verhoogd risico zoals sportscholen, maar ook zorgcentra, tandartsen zijn inmiddels wel aan hun stand verplicht om de juiste behandeling te kunnen garanderen bij een hartstilstand en daarom een AED beschikbaar moeten hebben.
Stel voor je loopt over straat en een persoon krijgt een hartstilstand. Wat doe je dan? Je belt 112 en je wacht af totdat de ambulance arriveert. Tot die tijd kun je een reanimatie starten als je weet hoe dit moet! Als er een AED in de nabijheid is zou dit van pas komen. Dan moet je wel weten waar deze aanwezig is en weten hoe je er mee om moet gaan.
Via de app van het Rode Kruis was er te zien dat er in de Beverwaard op maar vier locaties een AED aanwezig is. Drie scholen en een particulier adres. Het blijkt dat deze app niet up to date is! Je zou verwachten dat bijvoorbeeld het seniorencomplex “de IJsselburgh” in het bezit is van een AED, of de Wetering of alle scholen. De IJsselburgh bleek een AED te hebben, en we mogen aannemen gekwalificeerd personeel om deze te bedienen? Eigenlijk instellingen waar veel mensen komen moeten dan een AED hebben, dus dat kan ook een winkel zijn!
Vreemd is dat “Het huis van de Wijk de Focus” bij navraag niet in het bezit is van een AED apparaat. Bijzonder omdat daar dagelijks veel bezoekers komen en dit gebouw van de gemeente Rotterdam is! De vraag is of de overige locaties in IJsselmonde van de huizen van de wijk wel beschikken over een AED?
Niet alleen financieel, maar organisatorisch zal er het e.e.a. geregeld moeten worden. Misschien moet men eerst maar eens in kaart brengen welke bewoners een reanimatie kunnen toepassen. Daar zou de smartphone weleens van pas kunnen komen en op korte termijn toepasbaar kunnen zijn?
Bron: Tekstdeel van website AED.nl