Wijkteam Beverwaard van start
Voor jeugdhulp kunnen Rotterdammers vanaf 2015 terecht bij wijkteams. Nu hebben gezinnen vaak nog met veel verschillende jeugdhulpinstellingen te maken. Door de inzet van de wijkteams wordt jeugdhulp goedkoper, sneller en dichterbij georganiseerd. Dit staat in het plan voor het Nieuw Rotterdams Jeugdstelsel.
De rijksoverheid draagt per 1 januari 2015 alle vormen van hulp, ondersteuning en jeugdhulp over aan gemeenten. Gemeenten zijn nu al verantwoordelijk voor de jeugdgezondheidszorg en preventief jeugdbeleid. Door de voorgenomen wetswijziging wordt de gemeente ook verantwoordelijk voor alle geïndiceerde jeugdzorg, jeugd-geestelijke gezondheidszorg (jeugd-GGZ), hulp aan jeugdige verstandelijk beperkten (jeugd-VB) en de begeleiding en verzorging van jeugdige lichamelijk en zintuiglijke gehandicapten (LG en ZG). In bijna alle wijken komt een wijkteam.
Centrum voor Jeugd en Gezin
Ouders zijn de eerst verantwoordelijken voor de opvoeding van hun kind. Zij hebben vaak een netwerk om zich heen van familie, vrienden, buren, school, de sportvereniging en anderen die een rol spelen in het leven van een gezin. Soms hebben gezinnen toch meer hulp nodig. In het Nieuw Rotterdams Jeugdstelsel is het Centrum voor Jeugd en Gezin voor Rotterdammers de ‘front office’ voor jeugdgezondheidszorg, opvoedondersteuning- en advies. Het Centrum voor Jeugd en Gezin wordt de spil in de wijk en organisator van het wijkteam.
Wijkteam Beverwaard
In Beverwaard is een eerste wijkteam al op 1 juli van start gegaan. Dit wijkteam bestaat uit vertegenwoordigers van jeugdhulpinstellingen, welzijnsorganisaties en het CJG. Zo wordt er binnen de wijk naar gestreefd zo snel mogelijk het juiste hulpaanbod voor het gezin te organiseren en uit te voeren. Het wijkteam is elke werkdag bereikbaar door middel van een inloopspreekuur van 9 tot 11 uur en is gevestigd in het Wijkgebouw de Focus aan de Oude Watering 324.
Bron: CJG