Combinatie voor nieuw Welzijn in IJsselmonde 2016-2017

De partijen die vanaf 2016 in Rotterdam het welzijn gaan uitvoeren, tekenden op 20 november de overeenkomst. Voor alle 14 gebieden in Rotterdam zijn met een aanbesteding welzijnsaanbieders geselecteerd.

De gemeente heeft gezocht naar kwaliteit en naar aanbieders die het best aansluiten bij het gebied en bij de doelen van Nieuw Rotterdams Welzijn. Soms is er een combinatie gemaakt van twee of meer partijen. Wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs, Jeugd en Zorg): “Met deze nieuwe partijen gaan we het Rotterdams welzijn opnieuw vormgeven. We maken nieuwe afspraken en zorgen zo voor een goede basis van welzijn in elk gebied. En tegelijk blijft er ruimte voor maatwerk dat recht doet aan de verschillen in onze stad”.

Grote rol voor Rotterdammers zelf
In het nieuwe welzijn hebben Rotterdammers een grote rol, bijvoorbeeld in een van de 48 Huizen van de Wijk. Hier ontmoeten buurtbewoners elkaar, organiseren activiteiten en schuiven aan voor een maaltijd. De activiteiten in een Huis van de Wijk sluiten aan bij de vragen van buurtbewoners. Welzijnsprofessionals zijn meer op de achtergrond actief om dit mogelijk te maken. Wijkbewoners doen zoveel mogelijk zelf; het is hun Huis van de Wijk.

Ogen en oren van de wijk
Tegelijk zijn welzijnsprofessionals oren en ogen van de wijk. Zij zien welke Rotterdammers hulp, ondersteuning of een duwtje in de rug nodig hebben. Bijvoorbeeld als het gaat om hulp bij het op orde krijgen van de financiën of het vinden van een vrijwilliger om samen boodschappen mee te doen. Als dat nodig is verwijzen welzijnswerkers door naar de VraagWijzer, het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), het wijkteam of de huisarts.

Vernieuwing
De aanbesteding van welzijnspartijen is een belangrijke stap in de vernieuwing van het welzijnswerk. Deze staat niet op zich, maar maakt deel uit van een grotere ontwikkeling op het gebied van zorg, welzijn en jeugdhulp in Rotterdam. Belangrijke aanleiding is dat de gemeente per 2015 verantwoordelijk is voor het organiseren van meer soorten hulp en ondersteuning voor haar inwoners (Wmo, Jeugdwet en Participatiewet). In Rotterdam doen we dit dichtbij huis in de wijken en buurten. Uitgangspunt bij de ondersteuning is wat mensen zelf kunnen, al dan niet met hulp van anderen in hun omgeving. Wie ondersteuning nodig heeft, krijgt dit op maat en zo dichtbij mogelijk bij huis.

Voor IJsselmonde is er gekozen voor een combinatie van Pit010 en Stichting IJsselwijs zijn al actief in dit gebied. Nieuwkomer is ContourdeTwern, in IJsselmonde die tot doel heeft samen bouwen aan een vitale samenleving met sterke wijken en dorpen waarin ieder mens een goede start kan maken en iedereen zoveel mogelijk meedoet. Op dit moment zijn zij actief in het gebied Feijenoord.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.