Het warme weer van de laatste weken zorgt ervoor dat deels in de singels, en in de grote kom van het park langs de A16, blauwalg ontstaat. Gisteren was in de grote waterkom achter de Geullestraat al te zien dat de alg het wateroppervlakte deels van de kom bedekte, maar vandaag is zij geheel bedekt met blauwalg. Deze ontstaat doordat de buitentemperatuur stijgt, en het zonlicht vat krijgt op de te ondiepe sloten waardoor het zuurstof niveau daalt. Hierdoor krijgt de alg steeds meer vat op het water. Volgens een medewerker van Waterschap Hollandse Delta is hier weinig tegen te doen, tenzij het een paar dagen flink wat regen valt. Hij bevestigd dat de singels en sloten te ondiep zijn in de wijk. Uiteindelijk kunnen vissen en watervogels hieraan doodgaan als de situatie verslechterd.
Normaliter komt de blauwalg zelden voor in de Beverwaard, maar het gedeelte waar het nu aanwezig is kent een stop in de doorstroming van het water. Volgens een bron van gemeentewerken zijn er problemen met de duikers. Dit zijn tunnelbuizen die het water op verschillende plaatsen onder de grond doorvoeren naar de volgende singel in de wijk. Overigens het water wat door de Beverwaard heen stroomt komt vanuit de dijken die bij de Benedenrijweg liggen.
Van de blauwalg kun je ziek worden als men het inslikt. Hierdoor kunnen allerlei ziekte symptomen door ontstaan. Bij kleinere kinderen kunnen deze nog iets erger zijn i.v.m. de mindere weerstand. Ook wordt het aangeraden honden niet uit deze wateren te laten drinken. Het is overigens niet bekend of er waarschuwingsborden geplaatst gaan worden door het WHD.