Bewoners jachthavendorp maken bezwaar tegen komst van flexwoningen

Bewoners van het jachthavendorp gelegen aan de Oostdijk blijven zich verzetten tegen de komst van de 153 flexwoningen die naast hun wijk moet verrijzen medio 2025. Dit project is bedoeld voor starters en herstarters, vooral uit IJsselmonde. Het gaat om sociale huurwoningen. De locatie is een deel op het Verolme terrein, langs de Oostdijk. Het gaat om sociale huurwoningen/woonstudio’s, vanaf 18 m2. De woningnood is hoog, zo ook in Rotterdam en de gemeente heeft meerdere beoogde locaties op het oog om tijdelijk flexwoningen te bouwen voor de duur van 15 jaar.

De flexwoningen zijn straks gelegen aan de Oostdijk tussen het jachthavendorp én de oude loodsen van Verolme in IJsselmonde langs de nieuwe Maas. In het voorjaar van 2022 werden de bewoners van het jachthavendorp hiervan op de hoogte gesteld. In een bijeenkomst in mei van dat jaar lieten zij toen al duidelijk blijken dat zij bezwaar maakten tegen de komst van de 153 flexwoningen. Deze worden overigens gefabriceerd in de oude loodsen van Verolme.

De gemeente Rotterdam heeft nu een omgevingsvergunning verleent aan C3 Living, de initiatiefnemer van StartR Verolme. Dat betekent dat de ingediende plannen zijn gecontroleerd en vanuit de gemeente goedgekeurd. De omwonenden uit het jachthavendorp hebben bekend gemaakt bezwaar tegen de komst van de flexwoningen in te dienen, de welbekende zienswijze.

Een van de bezwaren destijds tijdens de info-avond was omtrent de doelgroepen, daar had men zorgen over. Daarna is er voorgesteld om meer woningen te reserveren voor woningzoekenden vooral uit IJsselmonde. Het gaat dan om startende woningzoekenden t/m 27 jaar en mensen die uit noodzaak bij familie of vrienden logeren. Een kleiner deel wordt dus beschikbaar gesteld voor jonge statushouders die verblijfspapieren hebben.

Qua geluid wordt in het nieuwe plan een geluidswal geplaatst tussen het industriegebied en de nieuwe bebouwing. Deze geluidswal biedt daarmee ook een extra buffer tegen geluidsoverlast vanuit het industriegebied voor de bestaande woonwijk. Over de buitenruimte (groen, parkeren, verlichting, etc.) rondom de flexwoningen en naast de bestaande wijk gaat gemeente Rotterdam nog in gesprek. Ook bekijken we of de verkeerssituatie (van en naar de woningen) kan worden verbeterd.

De gemeente start graag een buurtcommissie op om extra in contact te zijn met een groep omwonenden. Doel is om met elkaar te zorgen voor een goede inpassing van het plan. Deze buurtcommissie wordt actief op de hoogte gehouden en gevraagd naar inbreng en ideeën. Deze buurtcommissie moet gaan starten in september.

Bron; Gemeente Rotterdam