Bedreiging voor natuurgebied Eiland van Brienenoord door mogelijke komst de nieuwe Kuip?

Schotse Hooglander
Schotse Hooglander

Deze week presenteerde de gemeente van Rotterdam de nieuwe plannen voor het gebied rondom de Kuip, daarin staat ook een nieuw te bouwen Feyenoord stadion voor de club op Rotterdam Zuid. Drie locaties staan op de kaart geprikt. Het nieuwe stadion kan gebouwd worden op de plaats waar de huidige voetbaltempel staat. De andere twee locaties zijn langs de Maas, ten westen van de wijk de Veranda, en ten oosten voor het Eiland van Breinenoord. De gemeente Rotterdam heeft de directie van Feyenoord carte blanche gegeven om de keuze te bepalen waar het nieuwe stadion eventueel gebouwd gaat worden. Volgens Feyenoord zien ze de keuze aan de Maas wel zitten! Dat betekent dus aan de zijde van de Veranda of naast het Eiland van Brienenoord. Hoewel de keuze nog niet bepaald is waar het nieuwe stadion komt zal de beslissing voor deze zomer vallen, zo heeft de gemeente Rotterdam laten weten.

Het Eiland van Brienenoord is al sinds mensenheugenis aanwezig en is een oase van natuur. Ooit gebruikt voor de bouw van de tunneldelen voor de metro van Rotterdam in de jaren “60. Daarna is het bouwdok gedempt en is het een bron van leven geworden voor allerlei soorten waterdieren en planten. Sinds deze eeuw lopen er Schotse Hooglanders op het eiland die het groen onderhouden, een ecologisch zelfbeheer. Het eiland heeft een zeer grote natuurwaarde. Verbaast misschien ook niet dat hier ook al jaren een volkstuinvereniging aanwezig is, middenin de natuur maar in een grote stad. Daarnaast maken vele mensen doorgaans gebruik van dit stukje unieke natuur om een wandeling te maken rond het eiland die op een steenworp afstand ligt van het huidige Feyenoordstadion.

Toegangsbrug tot het eiland van Brienenoord
Toegangsbrug tot het eiland van Brienenoord

Volgens Stichting Het Zuid-Hollands Landschap is het eiland beschermd als natuurgebied gelegen in de Ecologische Hoofdstructuur of zoals tegenwoordig Nationaal Natuurnetwerk genaamd. Als Zuid Hollands Landschap zijn zij in opdracht van de gemeente Rotterdam beheerder van de natuur op het eiland. Waar beleef je eb en vloed zo dicht bij de stad? De invloed van het getij geeft bijzondere planten als Spindotterbloem en Heen een groeiplaats op de oevers van het eiland. Door de keuze van beheer met grote grazers heeft het eiland een natuurlijke uitstraling en zijn er veel soorten planten, bomen, paddenstoelen aanwezig. Hier profiteren weer vele insecten en vogelsoorten van.

Verder meld de stichting dat een grote ruimtelijke ingreep in de nabijheid van het eiland heeft effect op het eiland. De komst van het nieuwe stadion kan leiden tot het veranderen van de toegang tot het eiland en het gebruik. De drukte kan toenemen omdat het meer in het zicht komt te liggen of omdat de ontsluiting anders wordt. Zeker wanneer er aanpassingen zijn aan de oever van de rivier zal dat effect hebben op de stroming en de natuurlijke processen behorend bij een getijden rivier.

Bij een dergelijk grote ruimtelijk ingreep zal dus zeer zorgvuldig getoetst moeten worden welke effecten er zijn voor de huidige natuurwaarden. De Stichting Het Zuid-Hollands Landschap gaan ervan uit  dat deze overwegingen meegenomen worden in de te maken keuze. Verlies aan natuurwaarden is in een drukke provincie als Zuid-Holland en zeker ook voor zo’n unieke plek als het Eiland van Brienenoord niet gewenst.

Inmiddels is er een Facebook opgericht “Vrienden van het Eiland van Brienenoord” voor behoud van de natuurwaarden van het eiland

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.