De gemeente wil hele gezinnen weren uit Rotterdamse wijken, zodra blijkt dat één gezinslid een crimineel of asociaal verleden heeft. Deze forse uitbreiding van de ‘Rotterdamwet’ moet burenoverlast tegengaan in achterstandswijken. Ook in delen van IJsselmonde en Prins Alexander.
Het voorstel, dat donderdag in de raad wordt besproken, geeft de gemeente flink meer bevoegdheden om burgers in bepaalde wijken een woonverbod op te leggen.
Zo zullen, om te beginnen in 31 straten, woningzoekenden worden gescreend op hun verleden bij politie en justitie. Hiervoor krijgt de gemeente inzage in het politiedossier. Als er sprake is geweest van overlast, extremisme of crimineel gedrag wordt geen huisvestingsvergunning verstrekt. Dit geldt voor alle huurwoningen in het aangewezen gebied.
Opvallend is dat niet alleen de hoofdhuurder wordt beoordeeld, maar ook alle gezinsleden van 16 jaar en ouder. ,,Omdat ook de andere leden van het huishouden invloed hebben op de mate van criminaliteit en overlast in de buurt. In bepaalde wijken is juist heel veel overlast ten gevolge van jeugdcriminaliteit”, schrijft wethouder Robert Simons (stedelijke ontwikkeling, Leefbaar Rotterdam).
Het gaat in eerste instantie om 31 straten, vooral in Rotterdam-Zuid. Uiteindelijk moet de ‘asotoets’ gelden voor bijna honderd straten. Ook enkele gebieden in Prins Alexander en IJsselmonde zijn in de eerste ronde aangewezen, hoewel de mate van overlast daar meevalt. ,,Maar dat zijn toch kwetsbare gebieden waar moet worden ingegrepen. Als zich daar meer asocialen vestigen, krijg je een sneeuwbaleffect. Vandaar dat we even op de rem moeten trappen”, zegt raadslid Bart-Joost van Rij van Leefbaar Rotterdam.
SP-leider Leo de Kleijn is faliekant tegen de plannen. Volgens hem is er sprake van ‘volstrekte willekeur’. ,,Mensen worden niet gescreend op basis van een veroordeling, maar op basis van een melding bij de politie. Niets is bewezen, maar toch krijg je geen huurwoning.”
Het voorstel geldt als een forse uitbreiding van de huidige Rotterdamwet, die sinds 2006 van kracht is om verloedering tegen te gaan. In grote delen van Zuid en Rotterdam-West geldt een ‘inkomenseis’. Nieuwkomers die een huurhuis zoeken moeten ‘inkomen uit werk’ hebben. De Tweede Kamer heeft het vorig jaar mogelijk gemaakt om aanvullende eisen te stellen.
Overigens voeren corporaties in bepaalde wijken al een ‘asotoets’ uit. Deze komt te vervallen als het voorstel is aangenomen.
NB; Bekend is geworden dat ook straten in de Beverwaard onder de Asotoets gaan vallen, namelijk het Hackfortdam en de Oude Watering.
Bron: AD/RD, en Streetview