Nederland krijgt er een tweede wijkbrandweerman of -vrouw bij. We kenden al de wijkverpleegster en de wijkagent, maar de Rotterdamse deelgemeente IJsselmonde heeft sinds september vorig jaar wijkbrandweerman Luuk van den Bulk. Zijn inzet is een groot succes, stelt de Veiligheidsregio Rotterdam. Niet voor niets dat er op korte termijn nog een aanspreekpunt op het gebied van brandveiligheid in de buurt wordt aangesteld. In Schiedam om precies te zijn, vertelt Jasper van Vugt, woordvoerder van de Veiligheidsregio. “Afgelopen maanden is gebleken dat de inzet van Luuk enorm wordt gewaardeerd. Vanuit de gebiedscommissies, de bewoners en de gemeenten horen we positieve geluiden. Reden genoeg om de koppen bij elkaar te steken en te kijken naar een vervolg.”
De wijkbrandweerman houdt zich bezig met brandpreventie in de wijk en gaat de deuren langs om bewoners persoonlijk te informeren. Van Vugt zegt namens de Veiligheidsregio voornemend te zijn om de inzet van regionale aanspreekpunten in de toekomst verder te vergroten. “Waarom niet? Wij zeggen er volmondig ‘ja’ tegen, maar het is niet alleen aan ons.” Wie de nieuwe wijkbrandweer moet worden is nog niet bekend. “Op dit moment wordt er gekeken naar een geschikt persoon”, aldus de woordvoerder.
Luuk van den Bulk zorgt er sinds september voor dat bewoners meer nadenken over brandveiligheid. Dat het daar nog wel eens aan schort, weet de 25-jarige inmiddels uit ervaring. De afgelopen tien maanden ging hij bij bewoners van IJsselmonde de deuren langs. “Wat het meest opvalt? Dat mensen zich nog steeds niet goed wapenen tegen een brand. Heel veel bewoners hebben geen rookmelder of er zitten geen batterijen in. Ook kom je wel eens in huizen die helemaal volstaan met prullaria, dan denk je ook: ‘als hier maar geen brand uitbreekt’.”
Als tussenpersoon opereert Van den Bulk tussen bewoners en instanties. Een rol die wordt gewaardeerd. “Iedereen in IJsselmonde heeft mijn mobiele nummer en mijn emailadres. Mensen spreken me heel makkelijk aan.” En dat is precies reden dat Luuk is aangesteld, stelt woordvoerder Jasper van Vugt. “Wij zijn dit gestart vanuit het idee dat een wijkbrandweerman veel meer kan focussen op een buurt. Brandweerlieden hebben geen tijd om na een brand nog even met bewoners na te praten. De wijkbrandweerman wel! Dat dit aanslaat is heel mooi.”
Bron: Metronieuws.nl