De komst van het asbestloket in Rotterdam lijkt dichterbij te komen voor de bewoners van de Kastelenbuurt in de Beverwaard. Landelijk gezien loopt de stad hiermee achter om nu pas een digitaalloket in te zetten waar de inwoners terecht kunnen met hun vragen over asbestverwijdering! Dit had al veel eerder op de rails moeten staan?
Het verwijderen is het grootste probleem ansich niet, maar de hoge kosten die daar vaak mee zijn gemoeid zijn gewoonweg niet op te brengen lieten de betreffen eigenaren van hun woning weten in de Beverwaard!
De hoge kosten zit hem ook in het type woning, bedragen tussen de € 18.000 – 75.000 worden hierbij genoemd om het asbest die op hun dak ligt te laten verwijderen! Daarbij moet nog wel aangetekend worden dat genoemde bedragen voortkomen uit het asbestsaneringsplan van Woonstad. Zij hebben namelijk tussen de koopwoningen nog huurwoningen staan! De eigenaren kochten in het verleden de woning van Woonstad.
Na de eerste berichtgeving in 2017 op de Beverwaardigheden sloegen de alarmbellen aan bij GroenLinks in Rotterdam, en daarna ook bij de Gebiedscommissie in IJsselmonde. Die eerste stelde vragen in de raad omtrent de asbestproblematiek in de Beverwaard en stelde voor om een Rotterdams asbestloket in te voeren.
Daaruit vloeiden twee informatieavonden samen met betrokken bewoners, en met een expert op het gebied van asbestverwijdering en regelgeving. Uiteindelijk resulteerde dit onlangs in een ongevraagd advies vanuit de gebiedscommissie richting de wethouder van Rotterdam!
Drie punten in dat advies werden daarin benoemd als zijnde belangrijk omtrent de asbestsanering die wettelijk gaat worden per 1 januari 2024, dus ook voor Rotterdam!
Alle relevante informatie te bundelen in een asbestloket, een onafhankelijk punt waar informatie met betrekking tot wettelijke regels over asbestsanering, informatie over gezondheidsrisico’s en informatie over regelingen met betrekking tot financieringsregelingen gebundeld worden.
De betrokken woningcorporaties erop aan te dringen dat zij bewoners vroegtijdig betrekken bij saneringstrajecten en hen hierin een participerende rol geven.
Daarnaast kan de WOZ waarde ook nog een rol spelen in dit proces? Te bezien is of de WOZ-waarde van panden met asbesthoudende daken kan worden aangepast en/of bewoners pro-actief te informeren over de mogelijkheden om bezwaar aan te tekenen. Uit de huidige woningmarkt moet blijken of de aanwezige asbest van invloed is laat de wethouder weten in zijn beantwoording. Als blijkt dat dit niet klopt moet dit aangepast worden via een bezwaarschrift tegen de verhoging van de WOZ waarde.
Wanneer het asbestloket gelanceerd wordt is nog niet bekend, de gemeenteraadsverkiezingen en het vormen van een nieuwe gemeenteraad en college van Rotterdam staan op het punt van beginnen!
Bron: Gemeente Rotterdam