Het Waterschap Hollandse Delta heeft donderdagochtend een test gedaan op de grens van de Beverwaard met Bolnes op het Dijkje.
Een grote mobiele-pomp werd daar neergezet door externe bedrijven onder toeziend oog van medewerkers van het waterschap. Hiermee willen zij testen hoeveel tijd men nodig heeft in het hele proces om in een noodsituatie, bij hevige regenval, deze mobiele installatie werkend te krijgen op deze locatie.
Hoewel de laatste weken de regen in liters naar beneden kwam in de Beverwaard mogen we spreken van een tot nu toe beheersbare situatie. De sloten of singels konden de hevige regenval goed verwerken. Helaas blijven er wel veel plassen aanwezig, belangrijk is daarom dat kolken dus schoon blijven en gemaakt worden!
Het testen van dit proces bestaat uit meerdere onderdelen, men brengt in kaart waar men in het gebied van het waterschap waar de meeste inzet nodig heeft met mobiele-pompen bij wateroverlast, en dat is lastig in te schatten. Het weer is en blijft (on)voorspelbaar? Bij het testen hoort ook de inzet van materiaal en mensen. Die laatste heeft het waterschap dus niet vandaar dat men met externe bedrijven samenwerkt.
Het is niet te hopen maar, mocht er een noodsituatie ontstaan in de Beverwaard dan wordt als eerste de water-inlaat voor de singels van Beverwaard stopgezet. Deze ontvangen water uit de Maas door een gereguleerd niveau.
De mobiele-pomp aan het Dijkje gaat dan het overtollige water in de Beverwaard naar de lager gelegen boezem in Bolnes pompen. Hier werd onlangs in het voorjaar een ondergrondse buizenstelsel aangelegd. Via dit buizenstelsel, waar de pomp op aangesloten kan worden, gaat het water afgevoerd worden. Het gemaal “Oud – Nieuw Reijerwaard” in Bolnes speelt daarbij dan ook een belangrijke rol voor de afvoer van het water!