De koepel van milieuorganisaties Recycling Netwerk heeft aangifte gedaan vanwege het gebruik van rubberkorrels op sportvelden. Sportclubs, gemeenten en bandenleveranciers zijn strafbaar omdat de korrels zware metalen lekken in de bodem, zegt de organisatie in Trouw en tegen onderzoeksprogramma Zembla.
De rubbergranulaatkorrels kwamen vorig jaar in het nieuws omdat ze mogelijk kankerverwekkend zouden zijn. Het RIVM concludeerde vervolgens na een onderzoek dat sporten op kunstgras met de korrels veilig voor de gezondheid is. Maar het gaat Recycling Netwerk, een coalitie waarbij onder meer Greenpeace en Milieudefensie zijn aangesloten, om iets anders, namelijk de gevolgen voor het milieu.
Na de uitzending van Zembla stelde de Beverwaardigheden vragen aan gebied IJsselmonde. Dit over de situatie m.b.t. sportvelden en zeker het trapveldje aan de Valkenburgsingel in Beverwaard. Deze was toen kort geleden daarvoor aangelegd en ook voorzien van de rubberkorrels die toen omstreden waren m.b.t. de gezondheid van de gebruikers. Vandaag, bijna een jaar na de ophef werd dus bekend dat er aangifte is gedaan tegen gebruik van de rubbergranulaatkorrels op sportvelden!
Antwoord gemeente Rotterdam “Het college van de gemeente Rotterdam heeft aan de gemeenteraad voorgesteld om rubbergranulaat uit te faseren en hiervoor structureel extra middelen beschikbaar te maken. Dit betekent dat bij de aanleg of vervanging van kunstgrasvelden een alternatief infillmateriaal gebruikt gaat worden. Op basis van de conclusies van onder meer onderzoek van het RIVM naar rubbergranulaat is een versnelde vervanging niet noodzakelijk, hiervoor wordt dan ook niet gekozen. Definitieve besluitvorming laat nog op zich wachten tot november a.s., wanneer de gemeenteraad al dan niet instemt met de voorliggende begroting.
In geval van uitfasering zitten er verschillen in de aanpak v.w.b. de officiële sportvelden en de openbare trapvelden (zoals het Omnistadium aan de Valkenburgsingel). Voor de officiële (gekeurde) kunstgrasvelden moet men namelijk voor een alternatief infill middel kiezen welke geen afbreuk doet aan de sportieve eisen van de sportbond(en). Bij de trapvelden volstaat het als het rubberinfill wordt vervangen door zand infill. Dit doet iets afbreuk aan de sportieve eigenschappen (de bal stuit en rolt minder).
Uitfasering betekent dat voor bestaande velden (zoals aan de Valkenburgsingel) er een geleidelijke overgang van rubber infill naar zand ontstaat. Aangezien het betreffende veld aan de Valkenburgsingel pas in 2015 is aangelegd, is de planning dat tussen 2022-2025 de infill vervanging plaats vindt.
Brontekst: NOS