Massaal vuil naast containers gezet, mini afvaldepot als proef welkom in Beverwaard?

De mentaliteit onder bewoners neemt met schrikbarende vormen aan t.a.v. het aanbieden van vuil. Dit geldt vooral in de straten waar ondergrondse containers aanwezig zijn. Het blijkt moeilijk moeilijk te zijn om alleen een vuilniszak daarin aan te bieden, en geen ander vuil naast de container neer te zetten. Het blijkt een kwestie van mentaliteit te zijn, of moet de gemeente het beleid met de ondergrondse containers anders aanpakken?

Afgelopen weekeinde was het weer zover, een klein rondje door de wijk Beverwaard leerde dat overal vuil naast de containers was neergezet terwijl dat niet is toegestaan. Kosten van de boete als men al op heterdaad betrapt wordt is €115,=. De kans dat je gesnapt wordt is zeer klein, en er liggen er op de zondagavond de dag voordat de ondergrondse container’s geleegd worden, allerlei troep naast het verzamelpunt van restafval. Je kunt van alles bedenken of het ligt er wel naast, ijzer, plastic, hout. Veelal gaat het om vuil die dus niet door de opening van de container past. Lastig, nee niet erg als je bedenkt dat bijna al het grofvuil gratis wordt opgehaald door de Roteb die nu zijn handen vol aan het verwijderen van die rotzooi die naast de containers ligt, alvorens de container te kunnen legen.

Ook verdwijnt de troep die ernaast ligt als zwerfafval door de wijk, in sloten en plantsoenen die daardoor een verpauperde indruk achterlaten. Aan het Gronsvelderf stonden zondagavond twee bankstellen naast de container. Een daarvan ging in vlammen op! Conclusie schade aan gemeente eigendom, de straat zwart, en geen fraai gezicht voor de buurt.

Wat nou als de methode van verzamelen van restafval niet meer voldoet op deze wijze? Waar laat je nu die kapotte tuinset of drie planken hout die niet in de container past? Het is gebleken uit het verleden dat een mobiel verzamelpunt in het voorjaar ongelooflijk veel afval opleverde onder de bewoners van Beverwaard. Dus de bereidheid is wel aanwezig.

De vraag is nu waarom er niet eerder aan is gedacht om een permanent klein inzameldepot in de wijk te realiseren als proef. Hier zouden mensen hun ijzerwaren, hout, grof plastic en ander materiaal wat niet in de ondergrondse container past kunnen afvoeren. Hier zal financiële consequenties aan verbonden zijn, maar door het vele illegaal dumpen van afval naast de containers is dat nu ook al zo.

,

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.