Kruipruimtes vol met water, schimmel, vochtplekken in woningen en schuurtjes, of last hebben van zilvervisjes. Dit staat garant voor genoeg gesprek stof op het Facebook Beverwaard Magazine. Al jaren blijkt de te hoge waterstand in kruipkelders voor deze problemen te zorgen.
Hoe meer klachten des de groter het effect kan zijn om het probleem de wereld uit te helpen, volgens wijkcoördinator Marijke Hof van de deelgemeente IJsselmonde. De oproep komt van een bewoonster die zich afvroeg of er meerdere bewoners in de Beverwaard zijn dit probleem in hun woning hebben.
Het regent vaker en harder in Nederland, en daar lijken de rioolstelsel niet meer op ingericht te zijn of verouderd te zijn in sommige gevallen. Wat u zelf eraan kunt doen voor een goede doorstroming leest u op de pagina van het Waterloket van Rotterdam.
De Beverwaard was ooit een boerenland waar huizen op gebouwd zijn eind jaren “70, natuurlijk hoort daar een waterhuishouding bij. Gekozen is er om deze te verwezenlijken via de vele sloten of singels die men heeft aangelegd. De ligging van de sloten liggen trapsgewijs aflopend richting de remise van de RET. Via een pomp wordt dit geregeld die gebouwd is aan de Nemelaarsingel. Afvoer van water vind plaats tezamen via sloten en riolering. Bij harde, en langdurige regenval zoals vorig jaar begin oktober was de watermassa enorm. De riolering en sloten konden dit toen niet meer verwerken een overmacht situatie.
Toch lijkt her er nu dus op dat de capaciteit van waterafvoer in de wijk te klein aan het worden is, en dit kun je op dit moment goed zien in de parken, want de grasperken langs de singels zijn drijfnat. Het lijkt erop dat deze te smal en te ondiep zijn, alhoewel deze regelmatig onderhouden worden door de gemeente. Vaak zie je het ook aan de bomengroei, want de stammen zijn vaak te dun omdat de verhouding in de grond is verstoord door te veel water. Het water verdwijnt in uw straat altijd wel via het riool, maar het grondwaterpeil wordt ook geregeld via de singels en sloten.
Waterschap Hollandse Delta is de verantwoordelijk voor het waterpeil, en daar zal inderdaad collectief aangeklopt moeten worden om het probleem aan te kaarten. Dit zal een lange weg worden, maar voor een een paar droge voeten moet je dat er voor over hebben.