Weer binnenvaartschip aan de grond bij monding Zuiddiepje

De Breitling zet kracht bij om los te komen

Afgelopen woensdag is er wéér een binnenvaartschip vast komen te zitten in monding van het Zuiddiepje onder de Van Brienenoorbrug.

Het schip, een koppelverband van 183 meter in lengte en 11.45 meter breed, was een paar honderd meter verwijdert van haar eindbestemming om daar haar lading te gaan lossen bij een zand en grind bedrijf, gelegen aan de Stadionweg. Het schip genaamd de Breitling met daaraan gekoppeld Breitling-2 kon niet verder door een te lage waterstand of een te ondiepe vaargeul? Sinds de aanpassing op het oostelijk deel van het naastgelegen Eiland van Brienenoord is het voor de vierde keer dat er een binnevaartschip min of meer aan de grond loopt.

Door het Zuiddiepje is de stroming vrij hard waardoor het lijkt of deze, na de aanpassing van het eiland, eerder dichtslibt? Het is ook de enigste route heen- en terug naar de nieuwe Maas via de nieuwe Ben Schopbrug om naar het zand -en grind bedrijf te varen. Door die aanpassing aan de monding van het Zuiddiepje lijken de binnenvaartschepen kans te hebben eerder aan de grond te lopen bij een te lage waterstand, dat is nu wel duidelijk. Eerder liepen er nooit zoveel vaartuigen vast met lading in het Zuiddiepje sinds de aanpassing van het eiland een paar jaar geleden. Deze werd gerealiseerd door Rijkswaterstaat i.s.m. de Gemeente Rotterdam.

Nadeel is ook nog door het vastlopen van het binnenvaartschip dat de vaarroute dan enige tijd geblokkeerd is. Remedie voor de schipper is wachten op vloed wordt, zodat het schip vanzelf weer los komt en gaat drijven!

Eindelijk de Breitling kan verder varen

Dit gebeurde dan rond half negen in de avond, nadat het schip daar uren had vastgelegen op de bodem in de mondig van het Zuiddiepje. Toeschouwers zagen het lange gevaarte uiteindelijk loskomen uit de modder. Dat ging gepaard met bruut geweld van de motoren van het schip, en veel schroefwater.

Een toeschouwer die op het kleine strandje stond beneden aan de monding van het Zuiddiepje dacht een mooi fotomoment te maken, deze moest het bekopen met een nat pak door de golfslag die over hem heen kwam van de Breitling. Een benauwd moment! Alles liep goed af, de toeschouwer redde zichzelf, en de Breitling die uren had vastgelen dreef op eigen kracht verder naar haar eindbestemming. Daarna kon het binnenvaartschip de Conan ook naar binnenvaren die daar al enige tijd lag te wachten.

Conan wachtend bij IJsselmondsehoofd