Jubileum
Het Streekarchief – zoals de stichting Streekarchief Eiland IJsselmonde in en om IJsselmonde wordt
genoemd – is op 25 augustus 1983 bij notariële akte opgericht door de heren A. van Munster (†), J. Dubbeldam (†) en A. Bonis. Opgericht in een tijd dat internet nog niet het leven en de informatievoorziening beheerste, was de doelstelling: “het in kaart brengen van de geschiedenis van het eiland IJsselmonde in de ruimste zin des woords” en dit te verwezenlijken door “het verzamelen van gegevens omtrent: genealogie, topografie, sociografie en archeologie van het eiland”.
In de wijze van opereren is het Streekarchief meegegaan in haar tijd, maar de oorspronkelijke doelstellingen staan nog fier overeind, hoewel het Streekarchief de laatste jaren zich wel meer concentreert op het gebied IJsselmonde omdat de meeste gemeenten op het eiland in de loop der jaren ook zelf een historische vereniging hebben opgericht.
V.w.b. het gebied IJsselmonde – wat hemelsbreed de voormalige polders en het dorp IJsselmonde omvat – valt er nog steeds genoeg te ontdekken en in kaart te brengen!
Historische fiets- en wandelroute
Je ziet ze wel eens staan in de buitenruimte als je ergens aan het wandelen bent; informatieborden met daarop tekst en uitleg, soms gepaard met een foto, van een oude situatie ter plaatse. Penningmeester Marcel Verhoef liep al jaren met het idee rond om dit ook eens te realiseren in IJsselmonde, een gebied met een zeer oude en rijke historische achtergrond. Een kasteel, de polders, verdwenen scheepswerven en polders, het oude dorp, allemaal onderwerpen met een hele interessante geschiedenis en waarvan veel mensen – ook inwoners van IJsselmonde zelf – het bestaan niet weten.
Toen het idee eindelijk echt vorm begon aan te nemen, kwam gebiedscollega Femke Bouwer met het idee deze informatieborden te combineren met een fiets- en wandelroute, dus een goede samenwerking was snel gevonden. Het Streekarchief had al eerder met Show & Tell samengewerkt met de totstandkoming van IJssellicht, het alternatieve Oudejaarsprogramma voor IJsselmonde tijdens de Coronaperiode. Na het realiseren van het benodigde budget, met dank aan de gemeente Rotterdam (Cultuur Concreet en de voormalige gebiedscommissie IJsselmonde), en een investering van het Streekarchief zelf, kon de ontwikkeling en realisatie van de route beginnen.
De afgelopen twee jaar is er hard gewerkt door het Streekarchief en haar partner Show & Tell om met ondersteuning van de gemeente Rotterdam de Borden, locaties en de route zelf voor elkaar te krijgen. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de informatiepagina’s op de website van het Streekarchief en in de komende week zullen de borden worden gemonteerd op de reeds geplaatste frames.
De Route voert de wandelaar/fietser langs de volgende locaties in IJsselmonde:
- Het Havenspoorpad
- De Zuiderkerkedijk
- Sporen van de vroegste bewoning
- De Machinefabriek Verolme
- Het Kasteel IJsselmonde (koffie bij Café De Gouden Leeuw of versnapering bij de snackbar)
- Het eiland Van Brienenoord (koffie op de buitenplaats Brienenoord)
- Het Feyenoordstadion, de Kuip
- Het Clara Ziekenhuis
- Het Zomerland
- De Klimmende bever (koffie Brasserie op Zuid of Café Zeezicht)
De borden zijn transparant zodat op de meeste locaties men door het bord heen de oude situatie geprojecteerd op de huidige situatie kan zien. De borden zijn voorzien van een korte tekst en een QR code die de geïnteresseerden voert naar de uitgebreidere informatiepagina’s op de website van het Streekarchief.
De route is opgezet als een “rondje IJsselmonde” zodat belangstellenden niet persé bij het gekozen startpunt Station Lombardijen hoeven te beginnen. Men kan op elk gewenst punt “instappen” en het rondje aflopen of -fietsen.
De intentie is de route bij zowel de ANWB als bij de NS aan te melden als fiets- en wandelroute, maar daar wordt nu nog aan gewerkt.
Officiële opening historische route
Op woensdag 14 juni 2023 is er in het Podium Islemunda een receptie voor genodigden van 16:00-18:00 uur. Tussen 16:00 en 16:30 uur zal locoburgemeester drs. ing. R.A.C.J. (Robert) Simons de route officieel openen door het informatiebord over de Klimmende Bever te onthullen.
Historie Streekarchief IJsselmonde op: https://streekarchiefijsselmonde.nl/over-ons/onze-
geschiedenis-nieuw/
Meer informatie over de Fiets- en Wandelroute: https://streekarchiefijsselmonde.nl/de-historische-fiets-en-wandelroute-ijsselmonde/