Doorwerthstraat vernoemd naar knus kasteel in Gelderland

Kasteel Doorwerth

Straten worden vaak vernoemd naar personen, gebeurtenissen of locaties. Zo zijn de Yukonweg, Coloradoweg en Missouriweg op de Maasvlakte vernoemd naar rivieren in Noord-Amerika. Dat is dan ook het thema van en wijk of gebied. De commissie van advies inzake straatnamen en gedenktekens probeert bij naamgeving van nieuwe straten aan het thema van de wijk te houden. Er zijn daarom hele wijken met straatnamen die verwijzen naar boomsoorten, beroepen, kunstenaars of bijvoorbeeld vogelsoorten. Voor meer info kun je terecht op de Rotterdamse gemeentelijke website.

De straatnamen in de Beverwaard zijn vernoemd naar kastelen, burchten of landhuizen die nog steeds in ons land staan en/of nog steeds te bewonderen zijn in ons land. Een straatnaam die te vinden is in de Beverwaard is de Doorwerthstraat vernoemd naar het gelijknamige kasteel Doorwerth in de provincie Gelderland.

Wie Doorwerth bezoekt krijgt een knus kasteel te zien niet ver gelegen van de rivier de Nederrijn. Dus een fietstocht langs deze rivier is zeker aan te bevelen. De oversteek kun je maken met een voet-fietsveerpont bij Renkum of een brug die vlakbij het kasteel is gelegen.

Kasteel Doorwerth is een stoer, middeleeuws kasteel en laat zien hoe vroeger op een landgoed werd geleefd. In de ingerichte vertrekken kun je de vroegere sfeer letterlijk ruiken, zien en horen.

Het thema ‘kasteel in bedrijf’ verenigt de geschiedenis, bosbouw en jacht. Speciale exposities worden afgewisseld met schilderijen van de Oosterbeekse School. Voor kinderen is er een leuke, educatieve speurtocht door het kasteel.
De kasteelwinkel verkoopt lekkere streekproducten, boeken, kaarten, souvenirs, voor iedereen wat.

De ridderzaal en de overige vertrekken in de oost- en noordvleugel zijn zoveel mogelijk in middeleeuwse vorm hersteld. In de ridderzaal is de schouw voorzien van een kopie van het 16e-eeuwse schoorsteenfries dat in 1944 verloren was gegaan. In de zuidvleugel is de gevangenis intact gebleven, compleet met het beruchte spijkerplafond. Ook de keuken is de moeite waard met zijn natuurstenen pekelbakken voor het bewaren van vlees, de ingebouwde bakoven en het fornuis met warmwaterreservoir.

Ingang kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth is vanaf de middeleeuwen door diverse adellijke families bewoond. Na de verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog blijft van het kasteel nauwelijks meer over dan een ruïne. Vanaf 1956 is Geldersch Landschap & Kasteelen betrokken bij het herstel van het kasteel.

In de hoofdburcht is een presentatie te zien waarin vier collecties zijn samengebracht: de fraai ingerichte kasteelvertrekken, het Nederlands Jachtmuseum, de Nationale Bosbouwcollectie en Museum Veluwezoom. De kasteelcollectie bevat originele inventarisstukken zoals smeedijzeren kandelaars en jachttrofeeën. Bijzondere bruiklenen vullen de presentatie aan, zoals enkele portretten geschilderd door vooraanstaande kunstenaars als Cuyp en Bol.

En als u na het bezichtigen nog niet genoeg heeft gezien van Doorwerth dan kunt u een rondje lopen om het kasteel waar men de prachtige moestuin aantreft en een prachtig blik kunt werpen op dit bouwwerk die zijn oorsprong vond in 1280!

Bron: Kasteel Doorwerth,

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.